מתפרסמת בעיתונות ביקורת על הספר הלהט"בי הראשון בישראל – 08.04.1960

ביום זה פורסמה בעיתון 'חרות' ביקורת על הספר "הדווקאים" – הספר הראשון בעברית שתיאר את חייהם וחוויותיהם של להט"בים בארץ.

"הדווקים" הוא ספרה הראשון של הסופרת שרה רינה בן-מנחם. הוא התפרסם בשנת 1960 בהוצאה עצמית, היות ואף מו"ל לא הסכים לעמוד מאחוריו. במונחי התקופה, הופעתו הייתה סנסציה – הספר עקב מקרוב אחרי גילוי המיניות של המספרת והיכרותה עם חבורה של כ־20 נשים וגברים וחיי הבליינות שחלקו. הספר מתאר הוויה יפואית צפופה, בה גברים ונשים חולקים מיניות נזילה, ומקיימים יחסים מיניים אלה עם אלה.

כותרת הביקורת שנכתבה על הספר בעיתון 'חירות' הייתה "סיפור אימים". הספר בוקר בגין המקום שנתן ל"תופעת" ההומוסקסואליות, שתוארה כלא טבעית. "עם סיום קריאת הספר", נכתב בביקורת, "חש הקורא הרגשת הזדעזעות מלווה רגשי-תיעוב נוכח אותם טיפוסים השקועים בסחי עד צוואר".

עיתון 'העולם הזה' הקדיש לספר כתבה ארוכה תחת הכותרת "גל הלסביות בישראל", ובה הזהיר כי רשת בינלאומית של נשים שאוהבות נשים כבר חדרה למעוזים ההטרוסקסואליים המבוצרים של המדינה הציונית.

הממסד הספרותי, לעומת זאת, התעלם לחלוטין מהספר, כמו גם משני הספרים שבן-מנחם פירסמה אחריו – "הצלע" ו"הפרחחית". אלה תויגו כספרות זולה, פורנוגרפית, ולא זכו להתייחסות אוהדת בעיתונות המקובלת. בן-מנחם אף הותקפה ברחוב באחד הימים לאחר פרסום הביקורות על הספר, ברחוב סמוך לבית הוריה בבני ברק.

בן-מנחם הייתה בת 25 כאשר פרסמה את הדווקאים. היא נולדה תחת השם שרה בן-מנחם, ובחרה להוסיף לעצמה את השם רינה ולחתום על ספריה בפסבדונים ש.ר.ב – ראשי התיבות של שמה. שנה אחרי הדווקאים פירסמה בן מנחם את הנובלה "הצלע – או יומנה של הצלע ה־13", הרומן הלסבי הישראלי הראשון. בן-מנחם עזבה את הארץ בשנת 1970 ועברה לאמסטרדם. עד מותה בשנת 2004 היא לא פרסמה ספר נוסף, ויצירתה הספרותית כמעט ונשכחה.

גם בשנותיה האחרונות, כשחוקרים ועיתונאים החלו לגלות בה עניין מחודש, היא סירבה להתראיין והתעקשה להשאיר את פרק הכתיבה מאחוריה. "בדור ההוא לא כל כך ידעו בארץ על קיומה של תופעה שנקראת הומוסקסואליות, לא אצל גברים ולא אצל נשים", מספר העיתונאי נחום ברנע. "ברור שתמיד היו שמועות, אבל העולם שרינה תיארה היה שובר מוסכמות. לא היו אז ארונות – אפילו מושג הארון היה עמוק בתוך הארון. במובן זה רינה הייתה גיבורה. היא יצאה מהארון שעוד לא היה". בסוף שנת 2018 קיבל "הדווקאים" הזדמנות נוספת עם הוצאה מחודשת שלו בעם עובד, יחד עם שני הספרים שבאו אחריו.

תוכן זה הוכן על ידי שיתוף פעולה ביום יום בהיסטוריה להט"בית
והמחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם בהסתדרות הציונית העולמית

ערכים נוספים בנושא